NOTAM - Važne obavijesti za članove kluba

 

Pravila ponašanja na letjelištu !!

S ciljem što ugodnijeg boravka na letjelištu i u svrhu sprječavanja neugodnih situacija nužno je da se svi članovi koji su prisutni na letjelištu budu upoznati s pravilima ponašanja.

  • U tjednu danima od Ponedjeljka do Petka u radnom vremenu aerodroma obavezna je prijava aerodromskoj kontroli leta izvođenje letačkih operacija na navedeni broj telefona koji je ispisan na kontejneru na letjelištu.
  • Probu ili startanje motora isključivo izvodite iza zaštitne mreže na strani letjelišta. Pravilnim korištenjem letjelišta doprinosite sigurnosti svih članova koje se u tom trenutku nalaze na letjelištu.
  • Stolove koji su dostupni svim članovima na korištenje održavajte čistima i urednima. Ne prolijevajte razna goriva ili maziva po stolovima ili oko stola.
  • Otpad odlažite u za to predviđeni spremnik. Ako u spremniku nije postavljena plastična vrećica za odlaganje otpada ne odlažite otpad. Spremnik je predviđen za manji otpad kao što su vlažne maramice, papirnati ubrusi i sl. U spremnik ne odlažite zapaljive tvari i njihova pakiranja, ostatke hrane, pakiranja od hrane i pića ili dijelove vaših modela. Ako naiđete na puni spremnik neka vam ne bude teško isti isprazniti i otpad ponijeti sa sobom te ga odložiti na za to predviđeno mjesto.

Vjetrulja

  • Aluminijski teleskopski jarbol s vjetruljom koje se nalazi na letjelištu namijenjen je svim članovima za korištenje. Molimo da isti nakon upotrebe spustite na najnižu razinu kako bi se očuvao od mehaničkih oštećenja i/ili vjetra.

Vjetrulja

 • Očuvanjem inventara doprinosite boljitku kluba.

Mjere opreza zbog COVID-a 19

Svi članovi koji dolaze na modelarsku pistu moraju biti svjesni socijalnog distanciranja od 1,5 metara između bilo kojeg člana.
Ukoliko se ne osječate dobro molimo vas da NE DOLAZITE NA TEREN!!!
Članovi mogu ponijeti vlastito dezinfenkcijsko sredstvo za ruke i redovito ga koristiti, naravno da možete donijeti i masku za lice ako želite.
Koristite zdrav razum i pristup te slijedite ove smjernice.


Registracija UAS operatora i polaganje ispita za udaljene pilote

Registracija UAS operatora sukladno Provedbenoj Uredbi Komisije (EU) 2019/947.

Provedbena Uredba Komisije (EU) 2019/947 od 24. svibnja 2019. o pravilima i postupcima za rad bespilotnih zrakoplova se počinje primjenjivati od 31. prosinca 2020. godine. Sukladno odredbama Uredbe svi UAS operatori se moraju registrirati:
- kad unutar „otvorene kategorije“ izvode operacije bespilotnim zrakoplovima dopuštene mase pri polijetanju od najmanje 250 g ili bespilotnim zrakoplovima koji u slučaju udara na čovjeka mogu prenijeti kinetičku energiju veću od 80 J ili bespilotnim zrakoplovima opremljenima senzorima koji mogu prikupljati osobne podatke osim ako je riječ o bespilotnim zrakoplovima koji se smatraju igračkama u skladu s Direktivom 2009/48/EZ.
- kad bespilotnim zrakoplovima, neovisno o njihovoj masi, izvode operacije unutar „posebne kategorije“.

Više o registraciji operatera i mrežnom osposobljavanju možete pronaći na službenim stanicama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.